Third International Sevgi Gönül Byzantine Studies SymposiumÜçüncü Uluslararası Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Sempozyumu

Trade in Byzantium
The International Sevgi Gönül Byzantine Studies Symposium is organized in memory of late Sevgi Gönül (1938-2003), who had always supported the Byzantine studies with the aim of reviving in our society's memory the Byzantine heritage in Turkey, in other words, this extraordinarily rich cultural accumulation based in Istanbul "still the heart of our present day geography" that influenced the Eastern and Western civilizations for over a thousand years in order that it may attain the position it deserves.
Planned to be held every three years by Vehbi Koç Foundation, the symposium aims at sharing the ongoing scientific research in Turkey and abroad on an international platform, at improving the consciousness of cultural heritage through publications, at supporting research in this field as well as supporting the young Byzantinists. 
In the light of recent archaeological discoveries and re-reading of written sources, new information has been gathered and new perspectives have been developed in the study of trade in the Byzantine world. The organization of three major symposia in Oxford (2004), Vienna (2005), and Washington D.C. (2008), along with the increasing number of publications on commercial aspects of the Byzantine economy, as well as ongoing work on the spectacular new findings from the Marmaray excavations at Yenikapı, Sirkeci, and Üsküdar in Istanbul are some of the indications of a heightened interest in the field. In order to encourage the further development of this trend, the Third International Sevgi Gönül Byzantine Studies Symposium, to be held in Istanbul on 24-27 June 2013, will be devoted to the general theme of Byzantine trade from the late antique period through the fifteenth century.
The aim of the Symposium is to (re)evaluate material data and written evidence to develop new perspectives on the following topics:
1. Constantinople and provincial cities as centers of commercial activity,
2. Harbors, ships, sea and land routes,
3. Movement of goods and merchants at local, regional, interregional, and international levels,
4. Monks, pilgrims, diplomats, and soldiers as agents of trade, 
5. Trade regulations and financial policies of the Byzantine State.

Bizans'ta Ticaret

Bizans İstanbul’u (Konstantinopolis), Bizans İmparatorluğu dönemi boyunca idari, askeri ve dini bir merkezdir. Ancak İstanbul aynı zamanda bir ticari merkezdir. Kuruluş aşamasında başkent seçilmesindeki en önemli nedenlerin başında ise coğrafi konumu, kara ve deniz bağlantıları, güvenli limanları sayesinde ticarete çok uygun olması gelir.

Son dönemlerdeki arkeolojik keşifler ve yazılı kaynakların yeni okumaları ışığında, Bizans dünyasında ticaret konusunda yeni bilgilere ve yorumlara ulaşıldı. Sempozyumların ve Bizans ekonomisinin ticari yönüyle ilgili yayınların sayısındaki artış konuya ilginin artışına işaret eder. Bununla birlikte İstanbul’da Yenikapı, Sirkeci ve Üsküdar’da yürütülen Marmaray kazılarında ortaya çıkan çok çarpıcı yeni buluntular, ticaret konusuna dikkatleri çeken bir diğer etkendir.

Bu ilginin daha da artmasına katkıda bulunmak amacıyla 24 - 27 Haziran 2013’te, İstanbul’da gerçekleştirilen Üçüncü Uluslararası Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Sempozyumu’nun teması, Geç Antik dönemden on beşinci yüzyıla kadar "Bizans’ta Ticaret" olarak belirlendi. Ekonominin en önemli damarı olan ticaret konusu; tuz gibi temel tüketim mallarından ilaçlara, baharattan köle ticaretine kadar uzanan geniş bir yelpazede; mallar, ticaret hukuku, ticaret yolları, pazar yerleri, para ve vergi sistemi gibi her boyutuyla ele alındı.

Tarihçilerle arkeologların bir araya geldiği sempozyumda, aşağıdaki konu başlıklarıyla ilgili yeni bakış açıları geliştirebilmek için maddi bulgular ve yazılı verilerin yeniden değerlendirilmesi amaçlandı:

1. Ticari faaliyetlerin merkezi olarak Konstantinopolis ve eyalet şehirleri;
2. Limanlar, gemiler, deniz ve kara yolları;
3. Yerel, bölgesel, bölgelerarası, uluslararası boyutta malların ve tüccarların dolaşımı;
4. Ticari aracılar olarak keşişler, hacılar, diplomatlar, askerler;
5. Bizans Devleti’nin ticari düzenlemeleri ve para politikaları.