BEŞİNCİ ULUSLARARASI SEVGİ GÖNÜL BİZANS ARAŞTIRMALARI SEMPOZYUMUFIFTH INTERNATIONAL SEVGİ GÖNÜL BYZANTINE STUDIES SYMPOSIUM
24-26 Haziran 2019
Bizans Anadolu’su: Mekân ve Topluluklar
Anadolu neredeyse bin yıl süreyle Bizans İmparatorluğu’nun merkezi olmuştur. Yüzyıllar süren ihtilaflar boyunca, imparatorluk ve varisi devletler yayılmacı komşu güçlere ve iç rakiplere karşı Anadolu’nun merkezinin hâkimiyeti için mücadele etmiştir. Anadolu yoğun entrika, çatışma ve siyasete sahne olmasına rağmen çevresel, sosyal ve ekonomik şartlarla değişen, zengin ve karmaşık bölgesel bir yerleşme ağı olmuştur; bölgenin karakteri de etkin olan toplulukların sanat, kültür ve politikalarında ifade bulmuştur. Ancak, sıklıkla Geç Antik Çağ ve Bizans araştırmalarında vilayet ve birçok bölgesi; şehir merkezleri, özellikle de Konstantinopolis lehine göz ardı edilmiştir.
Beşinci Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Sempozyumu bu dengesizliği Anadolu’daki yerleşmelere ve topluluklara odaklanarak telafi edecektir. Sempozyum; fikirlerini paylaşmak, yerleşmiş fikirlere meydan okumak, yeni saha çalışmaları, tarih ve sanat tarihi araştırmalarıyla gelişen materyal zenginliğini sunmak üzere çeşitli disiplinlerden gelen yeni seslere yer verecektir. Bizans Anadolu'su konusuyla aktif olarak ilgilenen yerli ve yabancı bilim insanlarının katkıları bir araya getirilerek gelecek araştırmalar için yeni bir referans yaratılacaktır.
Sempozyum üç ana temaya odaklanacaktır:
- Yerleşme ve Çevre
Bu temadaki makalelerin; mütekabiliyet ve birbirine bağımlılık konularına, toplumsal kimliklerin Anadolu’nun kentsel ve kırsal peyzajına yansıtılma biçimlerine odaklanması bekleniyor. Bu tema, toplulukların çevreleri üzerindeki -ve çevrenin topluluklar üzerindeki- etkilerini maddi kanıtların, mimari kalıntıların, teknolojik analizlerin, peyzaj, su ve toprak yönetimi araştırmalarının ışığında inceleyecektir.
- Mekân Kavramları
Bizans düşünce yapısında mekân ve doğa algısı, diğer bir deyişle Bizanslıların Anadolu’yu nasıl algıladığı; kırsal ve kentsel peyzajın, yapıların görsel sanatlar ile edebiyattaki tarifleri ve betimleri üzerinden takip edilebilir. Bu tema sanatsal pratiklerde ve bu pratiklerin kutsal olanla ilişkisinde karşımıza çıkan kültürel alan tanım ve yorumlarına yoğunlaşacaktır.
- Etkileşim, Ağlar ve Hareketlilik
Bu temadaki makalelerle Anadolu’daki toplulukların birbirleriyle ilişkilerinin yanı sıra bunların, yerinden edilmeler ve mevsimsel göçler de dahil olmak üzere hareketleri keşfedilecektir. Genellikle disiplinlerarası projelerin sonucunda; tüccarlar, hacılar, ordular, mülteciler, zanaat atölyelerinin çalışanları gibi insan gruplarının hareketliliğine ait kanıtlar ancak geniş çeşitlilikteki metodolojik yaklaşımlarla bulunabilmektedir.
Sempozyum katılıma açık ve ücretsizdir.
24-26 June 2019
Byzantine Anatolia: Space and Communities
- Settlement and Environment
- Notions of Space
- Interactions, Networks and Mobility
In this stream we will explore relations and movement among communities in Anatolia, including seasonal migrations and the forced displacement of people. Often the result of interdisciplinary projects, evidence for the mobility of human groups such as merchants, pilgrims, armies, refugees and artistic workshops can be found with a diverse range of methodological approaches.
Symposium is open for participation and free of charge.
SEMPOZYUM KOMİTESİSYMPOSIUM COMMITTEE
Sempozyum Onursal Başkanı
Ömer M. Koç
Bilimsel Danışma Kurulu
Dr. Vera Bulgurlu
Prof. Dr. Melek Delilbaşı
Prof. Dr. Sema Doğan
Doç. Dr. Koray Durak
Dr. Ivana Jevtic
Prof. Dr. Zeynep Mercangöz
Prof. Dr. Nevra Necipoğlu
Prof. Dr. Yelda Olcay Uçkan
Prof. Dr. Ayla Ödekan
Dr. Brigitte Pitarakis
Doç. Dr. Alessandra Ricci
Doç. Dr. Inge Uytterhoeven
Yürütme Kurulu
Prof. Dr. Engin Akyürek
Barış Altan
Dr. Nikos Kontogiannis
Deniz Önen
Erdal Yıldırım
Melih Fereli
Hülya Bilgi
Seçil Kınay
Symposium Honorary Chairman
Ömer M. Koç
Scientific Advisory Board
Dr. Vera Bulgurlu
Prof. Dr. Melek Delilbaşı
Prof. Dr. Sema Doğan
Assoc. Prof. Dr. Koray Durak
Assist. Prof. Dr. Ivana Jevtic
Prof. Dr. Zeynep Mercangöz
Prof. Dr. Nevra Necipoğlu
Prof. Dr. Yelda Olcay Uçkan
Prof. Dr. Ayla Ödekan
Dr. Brigitte Pitarakis
Assoc. Prof. Dr. Alessandra Ricci
Assoc. Prof. Dr. Inge Uytterhoeven
Executive Board
Prof. Dr. Engin Akyürek
Barış Altan
Assist. Prof. Dr. Nikos Kontogiannis
Deniz Önen
Erdal Yıldırım
Melih Fereli
Hülya Bilgi
Seçil Kınay
SEMPOZYUM MEKANISYMPOSIUM VENUE
ANAMED
Tomtom Mahallesi, İstiklal Cad. Merkez Han No:181, 34433 Beyoğlu/İstanbul
https://anamed.ku.edu.tr/
ANAMED
Tomtom Mahallesi, İstiklal Cad. Merkez Han No:181, 34433 Beyoğlu/İstanbul
https://anamed.ku.edu.tr/